11 ayın sultanı Ramazan ayına çok az kalmışken oruç tutmanın vücudumuzda etkilerinden ve ramazan ayında nasıl sağlıklı beslenebiliriz bunlardan söz et
11 ayın sultanı Ramazan ayına çok az kalmışken oruç tutmanın vücudumuzda etkilerinden ve ramazan ayında nasıl sağlıklı beslenebiliriz bunlardan söz etmek istiyorum.
Oruç tuttuğumuzda vücudumuzda neler olur ?
● Bağırsaklarımız son öğünden aldığı besinleri tamamen sindirir.
● Vücut enerji ihtiyacını karşılamak için karaciğer ve kaslardaki glikoza yönelir.
● Glikoz tükendikten sonra enerji üretmek için depoladığı yağlara geçer. Yağlar yakıldığı zaman kilo kaybı ile beraber kolesterol seviyemiz düşer ve diyabet riskini azaltmış oluruz.
● Kan şekerinin düşmesiyle beraber vücudumuzda halsizlik başlar ve baş ağrısı mide bulantısı gibi durumlar gözlemlenebilir.
● Vücut zamanla oruç tutmaya alışır. Sizin de iftar ve sahur arasında bolca sıvı tüketmeniz ve sahur vakti yediğiniz besinlerin ertesi gün enerji üretimi için yeterli ölçüde olması gerekir.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için 10 ipucu ;
1. Sahur öğününü muhakkak yapmalısınız. Sahur yaparak ; uzun süre aç kalmanızı engelleyebilir, metabolizma hızınızı dengede tutup hemde gün içerisinde daha enerjik hissedebilirsiniz.
2. Sahurda ertesi gün sizin su ihtiyacınızı artıracak besinler tüketmekten kaçınmalısınız. Aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durmalısınız. Sizi uzun süre tok tutacak yumurtalı hafif kahvaltılar yapabilirsiniz.
3. İftar ve sahur arasında kesinlikle ara öğün yapmalısınız.
4. Su tüketimine çok dikkat etmelisiniz . İftar ve sahur arasında yeteri kadar su tükettiğinize emin olmalısınız .
5. Orucunuzu öncelikle bir çorba ile açmalı biraz zaman geçtikten sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Hızlı şekilde yemek yemeye başlarsınız mideniz birden dolar ve şekerinizin yükselmesine sebebiyet verebilirsiniz. Aynı zamanda porsiyon miktarını kontrol edemez ve fazla yemek yemiş olursunuz.
6. İftardan hemen sonra şeker ihtiyacı duyabilir ve tatlı yemek isteyebilirsiniz. Tatlı yemek için en doğru zaman iftardan birkaç sonrasıdır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyveleri tercih edebilirsiniz.
7. Ramazanda kabızlık yaşamamak için lifli gıdalarla beslenmeli , meyve – sebze tüketimine önem vermelisiniz. Yoğurt , kefir veya turşu gibi probiyotik kaynağı besinlere de masalarınızda yer vermelisiniz
8. Kalori alımına dikkat etmek hemde midenizi rahatsız etmemek için yemekleri doğru yöntemle pişirmelisiniz. Kızartma yapmak yerine ızgara veya fırını tercih etmelisiniz .
9. İftardan sonra yapacağınız yürüyüşler ile hem sindiriminize yardımcı olabilir hemde kabızlığı önleyebilirsiniz.
10. Gün içerisinde ter ile kaybedilen mineralleri yerine koymak için iftar sonrasında maden suyu içebilirsiniz .
COMMENTS