Değerli Detay Dergisi okuyucuları, Chef Gerez kimliğine büründüğümde, henüz mesleğinin baharında şef olma yolunda emin adımlarla ilerlerken Lacivert Medya ile tanıştım ve araştırmalarımı Keyif Dergisi sayesinde kaleme alıp sizlere aktarma şansı yakalamıştım.
Değerli Detay Dergisi okuyucuları, Chef Gerez kimliğine büründüğümde, henüz mesleğinin baharında şef olma yolunda emin adımlarla ilerlerken Lacivert Medya ile tanıştım ve araştırmalarımı Keyif Dergisi sayesinde kaleme alıp sizlere aktarma şansı yakalamıştım. Şimdi ise yeni yüzümüz Detay Dergisi ile birlikte daha tecrübeli bir şekilde karşınızda olmaktan büyük keyif duymaktayım. 13 Yıllık mutfak kariyerimde yurt dışı da dahil olmak üzere çeşitli otel ve restorantlarda çalışma fırsatı yakaladım. Günümüzde şeflik kariyerimle birlikte, yeme-içme alanında birçok işletmeye danışmanlık hizmeti vermekteyim. Tecrübelerimi siz değerli Detay okurlarına aktarmak benim için çok büyük bir öneme sahip. Bu ayki sayımızda sizlere mutfağınızda işinize yarayacak öneriler ve Tuzla’mızın unutulan lokal ürünleri olan bamya ve enginarı ele alıp klâsik reçeteler sunmak istedim.
Afiyetle!
Enginarın Faydaları: İçerisinde bol miktarda A vitamini bulunduran enginar, karaciğeri temizler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalbi ve damar sağlığını koruyan enginar, herkesin mutfağında mutlaka pişmeli.
Bamyanın Faydaları: Kan pıhtılaşmasını destekler, bağışıklığı arttırır, içerisinde barındırdığı polifenol sayesinde kolestrolü düşürür. Kalp sağlığına iyi gelmekle birlikte kan şekerini düzenler, sindirim sorunlarına iyi gelir. Kemikleri güçlendirir, folat barındıran bamya, sağlıklı bir hamilelik sağlar.
ÖNERİLER:
Eğer marketten sert bir Avokado alırsak yumuşama sürecini hızlandırmak için ya bir gazete kağıdı
ya da içi dolu bir pirinç kasesinin içersinde 3-4 gün bekleterek yumuşama sürecini yönetip lezzetli bir avokado tüketebilirsiniz.
Un ve bakliyat ürünlerini uzun süre saklamak için kaba 2-3 adet defne yaprağı attığınızda kelebeklenme ve böceklenmeye engel olabilir aynı tazelikte tüketebilirsiniz.
Evimizde turşu kurarken kavanozumuzun dibine 1 avuç nohut koyduğumuz zaman fermantasyon sürecini hızlandırır ve kısa bir sürede turşularınız servise hazır olur. (Nohut yüksek miktarda maya barındırıyor)
Zeytinyağlı Bamya
Malzemeler
500 gram bamya
1 adet limon (suyu)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Bamyalarımızı bol suda yıkayıp sap kısımlarını temizledikten sonra salya oluşmaması için limonlu suda en az 1 saat bekletmemiz gerekiyor. Yemeklik doğradığımız soğanlarımızı zeytinyağı ile birlikte pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ardından domates salçamızı ve kabuğunu soyup küp doğradığımız domateslerimizi ilave edip kavuruyoruz. Tencerede kavurduğumuz malzemelerin üzerinde suda beklettiğimiz bamyayı süzüp tencereye alıyoruz. Ardından yarım limon sıkıyoruz. Bu aşamada 1 su bardağı sıcak su ekleyip tenceremizin kapağını kapatarak ‘karıştırmadan’ pişiriyoruz. Diriliğini kontrol ederek servis edebilirsiniz.
Zeytinyağlı Enginar
Malzemeler
6 adet enginar
2 adet portakal
1 adet limon ( enginarı ovmak için)
1 adet havuç
1 adet patates
1 su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limon
1 yemek kaşığı un (kaynama esnasında parçalanmayı önlemek için)
1 çay kaşığı şeker
1.5 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Hazırlanışı
Zeytinyağlı enginar için ilk önce iç harcı hazırlıyoruz. Havuç ve patatesleri minik küpler halinde doğrayıp tencereye alalım. Üzerini geçecek kadar su ekleyip 10 dakika kadar haşlamaya bırakalım. Burada sebzelerimiz çok pişmemeli ve diri kalmalı. Sebzeleri haşlandıktan sonra kenara alıp bekletelim. Ayrı bir tencereye bezelyelerimizi alalım, üzerine su ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayalım. (dilerseniz konserve kullanabilirsiniz)
Kuru soğanlarımızı yemeklik doğrayıp zeytinyağında rengi değişene kadar pişiriyoruz. Üzerine patates, havuç ve bezelyeleri ekleyip 1-2 dakika karıştırarak ocaktan alalım.
Enginarlarımızı limon suyu ile ovalım ve tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyerek gelişi güzel kestiğimiz portakallarımızı suyunu sıkalım. Ardından un ile kaynatalım.
Enginarlarımızı bıçak yardımı ile kontrol edip diriliğine göre soğumaya alabiliriz. Ardından çanak enginarlarımıza daha önce hazırlamış olduğumuz garnitürlerimizi bir kaşık yardımı ile doldurabiliriz.Üzerine dereoutu yaprakları serperek servise hazır hale getirebiliriz.
COMMENTS